STOP TOBAK

Posted on Updated on

HomeDanish

move-logo-f

OPRÅB FRA LÆGER, SUNDFAGSFAGLIGE PROFESSIONELLE OG FORSKERE TIL STØTTE FOR ELEKTRONISKE CIGARETTER.
Som læger og sundhedsfaglige professionelle personer, ser vi hver dag patienter der er alvorligt påvirket af tobaksrygning; mange af dem vil uvægerligt dø eller have et helbred der er kraftigt påvirket på trods af vores hjælp og rådgivning. Rygning af tobak er fortsat det største helbredsmæssige problem i verden.
Folk ryger for nikotinen, med dør af de kemikalier der bliver dannet når tobak bliver brændt af.i Desværre har de nuværende rygestopmidler og rygestopmedicin en meget begrænset effektivitet og accept hos størstedelen af rygerne. Men – vi tror på at der er en løsning: Brugen af e-cigaretter/e-damp har helt klart et stort potentiale for at hjælpe mange rygere til at kvitte tobakken.
I lyset af dette, tror vi stærkt på at etisk og videnskabeligt set, så er det vores ansvar at gøre opmærksom på følgende:
 • Det er afbrænding af tobak og dannelsen af 4000 kemiske stoffer ved rygning af cigaretter, der er skadelige for rygeres helbred, og ikke nikotinen.
 • Faren ved e-cigaretter/e-damp er betydeligt lavere end ved tobakscigaretter. Via analyser af indholdet af e-damp, kan man forvente af e-damp er mindst 95 til 99 % sikrere end rygning af tobakscigaretter, hvis man ser på de helbredsmæssige langtidseffekter.ii
 • Den udåndede damp fra e-cigaretter/e-damp er med stor usandsynlighed skadelig overfor andre personer; koncentrationen af nikotin i den udåndede damp er for lav til at have en farmakologisk effekt på andre der opholder sig i nærheden.iii
 • Randomiserede kontrollerede forsøg viser at e-cigaretter/e-damp er effektive ved rygestopiV og studier i brugen af e-cigaretter/e-damp i virkelighedens hverdag viser at de er mere effektive end andre midler til rygestop, inklusiv nikotinerstatningsprodukter.v
 • Det er estimeret at for hver million rygere som skifter tobakken ud med e-damp, så kan 6000 præmature dødsfald om året forhindres.vi
 • E-cigaretter/e-damp renormaliserer ikke rygning – e-damp er ikke rygning. I mange lande har brugen af e-cigaretter/e-damp været efterfulgt af et fortsat fald i salget af tobak og ligeledes fald i rygerprævalensen.vii
Karakteristika ved e-cigaretter/e-damp skal altid sammenlignes med dem for almindelige tobakscigaretter, og diskussionen omkring absolut langtidssikkerhed ved e-cigaretter skal altid stå i kontrast, både etisk og videnskabeligt, til den absolutte sikkerhed vi har for de skadelige virkninger som rygning af tobak indebærer.
P.t. er det estimeret, at der i Europa er 29 mio. der anvender e-cigaretter/e-damp.viii Men vi tror fast på at individet og gevinsten for folkesundheden som følge af brugen af e-cigaretter/e-damp, bliver stoppet pga. forkerte opfattelser af produktet.
I lyset af de talrige undersøgelser der til dato er udført, så kan vi – som professionelle sundhedsfaglige personer – ikke se passive til overfor den klare offentlige helbredsmæssige gevinst ved brugen af e-cigaretter/e-damp.
Vi anbefaler derfor at vores kolleger aktivt lærer mere omkring e-cigaretter/e-damp som et nyt redskab i den fortsatte verdensomspændende helbredsindsats imod tobaksrelaterede sygdomme.
Vi opfordrer vores kolleger til at underskrive denne erklæring til støtte for berettigelsen af elektroniske cigaretter baseret på videnskabelig evidens og etisk debat.
Med venlig hilsen,
Group of professionals who support this statement.
Hvis du er enig med M.O.V.E manifestet, så klik venligst på billedet nedenfor, for at deltage med din støtte.

i Russell, M. A. Low-tar medium-nicotine cigarettes: a new approach to safer smoking (1976) BMJ  1 (6023) 1430-1433

ii Farsalinos, K. E., & Polosa, R. (2014). Safety evaluation and risk assessment of electronic cigarettes as tobacco cigarette substitutes: a systematic review. Therapeutic Advances in Drug Safety, 5(2), 67–86. doi:10.1177/2042098614524430

iii Hajek P, Etter J-F, Benowitz N, McRobbie H (2014) Electronic cigarettes: review of use, content, safety, effects on smokers, and potential for harm and benefit. Addiction.

iv McRobbie, H., Bullen, C., Hartmann-Boyce, J., & Hajek, P. (2014). Electronic cigarettes for smoking cessation and reduction. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 12, CD010216. doi:10.1002/14651858.CD010216.pub2

v Brown, J. et al (2014).  Real-world effectiveness of e-cigarettes when used to aid smoking cessation: a cross-sectional population study. Addiction doi:10.1111/add.12623

vi West, R. B. J. (2014). Electronic cigarettes : fact and fiction. British Journal of General Practice, (September), 442–443.doi:10.3399/bjgp14X681253

vii West R, Brown J, Beard E. Trends in electronic cigarette use in England. Smoking Toolkit Study 140122. 2014. www.smokinginengland.info/latest-statistics

viii Vardavas, C.et al (2014). Determinants and prevalence of e-cigarette use throughout the  European Union: a secondary analysis of 26 566 youth and adults from 27 Countries.  Tobacco Control, 1–7. doi:10.1136/tobaccocontrol-2013-051394

Advertisements

One thought on “STOP TOBAK

  Peter Stigaard (@PeterStigaard) said:
  17 February, 2015 at 9:05 pm

  Hvis de danske praktiserende læger, speciallæger, forskere og sundhedsfagligt personale vil have færre patienter med rygerelaterede sygdomme i fremtiden, s.s. KOL, blodprop i hjertet, lungecancer m.m. – så bedes de støtte op omkring brugen af e-damp som et skadereducerende værktøj…

  I deres “værktøjskasse” har de indtil videre kun haft nikotintyggegummi, sugetabletter, plaster og sprays – samt Champix og Zyban – alle produkter der ikke virker for de fleste – og hvor nogle af produkterne har ret så skadelige bivirkninger.

  E-damp har vist sig at være et yderst effektivt redskab/middel, til at få rigtigt mange rygere til at skifte røgen ud med damp, med store helbredsmæssige gevinster …

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s